Присъедини се във Facebook Присъедини се в Google+
Системата "умен дом" на Fibaro - новият стандарт
Fibaro е горд член на Z-wave алианса, и към настоящия момент съществуват 375 световни компании, които имат достъп до Z-Wave технологията. Системата Fibaro, обаче, е световен лидер в производството на достъпни и при това безжични системи и устройства за автоматизация на Вашия апартамент, офис, вила. Фирмата има изградена дилърска мрежа в над 50 държави, и е съвместима с почти всички Z-wave устройства предлагани на пазара от други производители, като контролерите им притежават способността да "заучават" техните кодове. Това позволява всеки потребител със съществуваща Z-wave мрежа да премине лесно към Fibaro. Системата за автоматизация предоставя възможност всички уреди, които могат да бъдат контролирани ръчно, да бъдат управлявани от Вашия смартфон, таблет, съществуващите ключове/прекъсвачи или компютър с интернет връзка, от всяка точка на света.
 
Персонализация и адаптация
Представете си за миг, какво би било чувството да сте на мястото на гордия собственик на този умен дом. Да, всичко това е възможно със системата Fibaro! Тя е изключително добре проектирана, елегантна и безжична. Системата Ви позволява да имате пълен контрол над автоматизираните процеси във Вашия дом. Бихте могли да започнете с малък проект, само с няколко ключа или камери, за да се убедите в уникалността на нейните качества, и в последствие да добавяте нови ключове, устройства и контакти в системата Ви за автоматизация. Така, можете да стартирате с една основна система за сигурност или начин да контролирате осветлението си у дома, без да ставате от удобния диван или легло, и след това да преминете към цялостно автоматизиране на дома. Системата може да бъде програмирана така, че когато се прибирате след работа да отвори вратата на Вашия двор (ако живеете в къща), да включи отоплението, осветлението (на 100%, или например на 70%), и дори кафе машината, за да се насладите на едно ободряващо кафе, което ще Ви очаква още щом преминете прага на входната врата. Вероятно Ви се е случвало неведнъж бързайки за работа да усетите това неприятно чувство на тревога, което Ви спохожда веднага щом излезете от своя дом, питайки се дали сте забравили ютията включена или гаражната врата отворена. Не се притеснявайте, с Fibaro бихте могли да проверите това, или дори да настроите системата така, че след напускане на дома Ви, тя автоматично да изключи цялото осветление, всички, или определени уреди или група от уреди и да затвори гаражната врата. Системата дори разполага с виртуален, интелигентен протокол за разпознаване на гласови команди наречен „Лили”. И не на последно място, системата Fibaro разполага с опция за програмиране на команди и виртуални устройства, за по-напредналите потребители. Защо Ви е да губите от своето време за такива дребни, ежедневни занимания?! Със системата Fibaro изборът е Ваш, а всичко останало е въпрос на фантазия.
Интерфейс
Интерфейсът на Fibaro не е само лесен за работа и приятен за окото, но е изпълнен и с множество функционалности. Дизайнерите му са отчели желанията на клиента, превръщайки работата с графичния интерфейс в удоволствие. С едно кликване или докосване на бутон, можете да включите/изключите част или цялото осветление, или конкретен уред. Интуитивните програмни блокчета на Fibaro превръщат процеса на програмиране на системата в детска игра, наподобяваща подреждането на пъзел. Не е за подценяване и едно от основните преимущества на Fibaro, а именно, че дори и интернет връзката със сървърите да бъде прекъсната, системата предоставя възможност за локален достъп и съответно промяна на настройките по желание на клиента.
Използвана технология
Системата Fibaro използва единствено Z-wave протокола, но има едно преимущество - тя е една от малкото системи по настоящем, която може да следи и покаже текущата позиция на Вашите щори, завеси и тенти, консумираната от тях енергия, и дори да Ви алармира, ако капацитета на вградените батерии в устройствата е на изчерпване (за тези, които използват батерия вместо източник на постоянен ток). Добавяйки и сензорите за огън и наводнение, с техния изтънчен дизайн, Fibaro Ви осигурява сигурност, спокойствие и истинска автоматизация на дома. Освен това, системата разполага с опция за следене на GPS данните на Вашия смарт телефон, като по този начин тя следи Вашето местоположение и при наближаване на дома Ви да отвори входната порта, да включи осветлението, или да направи всичко онова, което Вие сте й задали предварително.
Системата "умен дом" на Zipato – достойният конкурент
Системата за автоматизация на производителя Zipato притежава всички необходими качества, и дори много повече, за да се нарече достоен съперник на вече доказалия се лидер Fibaro. Нещо повече, през последните две години, Zipato продължи разширяването на своята дистрибуторска и клиентска мрежа, като New Age Systems Ltd. е техен представител за нашата страна. По наше мнение, Zipato оспорва лидерското място на Fibaro, като дори бихме могли да кажем, че вече си го е заслужило. Системата разполага с всички функционалности, които притежават контролерите на Fibaro, като успешно ги конкурира с дизайн, цена, поддръжка и функционалност!
Персонализация и адаптация
Всичко, с което Fibaro разполага като арсенал от възможности, Zipato също притежава. Нещо повече, неговата блокова система за програмиране на отделни сцени е много по-интуитивна и лесна за разбиране. Тя е от вида „if and then”, познати ни от различните офис пакети и текстови редактори. И тъй като Zipato е от по-скоро на пазара, техният интерфейс непрекъснато се осъвременява, подобрява, и то базирайки се на потребителските мнения и препоръки. Добавят се непрекъснато нови функционалности и устройства, тъй като броят на производителите на Z-wave устройства непрекъснато расте. Системата дори успешно управлява голяма част от продуктите на своя основен конкурент – Fibaro.
Използвана технология
Fibaro използва единствено технологията Z-wave и е съвместима с устройствата, които я прилагат. От своя страна, Zipato е модулна система, която позволява монтирането на допълнителни модули, закачени директно за основия контролер, наречен Zipabox. По този начин, към Zipabox, клиентът може да добави допълнителни модули, за да контролира много повече устройства, опериращи посредством различни честоти и стандарти (например, 433mhz, KNX, ZigBee), или дори да добави т.н. „Backup module”, представляващ резервна литиево-йонна батерия (такава, каквато притежава всяка смарт алармена система). Предлага се и т.нар. "Security module", посредством който към системата дори може да бъдат свързани до 6 жични датчика от вече съществуваща алармена система. Прави впечатление, че Zipato, за разлика от Fibaro, е добре замислена смарт алармена система, с добавка - автоматизиране на Вашия дом. Zipato е напълно съвместима с интерфейсите на доказалите се в световен мащаб алармени системи на PARADOX (посредством PRT3) и DSC (посредством IT-100). Нещо повече, за сравнение, Fibaro все още работи по допълнителен модул с вградена батерия и GSM модул, докато Zipato вече разполага с работещи такива. Видно, полето за изява на Zipato в бъдеще е много по-разширено, отколкото е това на Fibaro.
Интерфейс
Потребителският интерфейс на Zipato е изключително функционален, позволяващ на потребителя да следи изпълнението на всички зададени команди и параметри. Хубавото и при двете конкурентни системи е фактът, че се отчита текущото състояние на всички релета. С други думи, дали те са включени или изключени. По този начин, потребителят получава директна информация за състоянието на уредите си. Zipato използва връзката на контролера със своите сървъри, за да бъде осъществено препрограмирането или задаването на нови параметри в системата. Това, разбира се, не бихме могли да наречем слабост, защото дори да прекъсне връзката Ви с интернет във Вашия дом, Zipato предлага 3G модул, който работи с всички мобилни оператори, посредством което Zipabox ще осъществи автоматично връзка със сървърите. Така отново ще имате достъп до своя контролер.
В заключение
Двете системи разполагат с богат набор от възможности и непрекъснато се усъвършенстват. В зависимост от Вашите желания, ние ще Ви предложим това, което е най-подходящо за Вас и Вашия дом, от гледна точка на цена, качество, функционалност.